Vloerbenodigdheden

Een houten vloer is prachtig en een echte aanwinst voor uw woning. Het zijn echter niet alleen de houten vloerdelen, die de vloer zijn uitstraling en allure geven. Ook de keuze van randafwerking en de vloerbehandeling zijn zeer beeldbepalend voor de uitstraling. Laat u daarom goed adviseren over de verschillende vloerbenodigheden.

Vloerverwarming

Vloerverwarming. Misschien niet het eerste waar u aan denkt bij vloerbenodigheden, maar toch kan dit onderdeel van de vloer zijn. En we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een houten vloer en vloerverwarming gaan heel goed samen. Vloerverwarming kan juist het comfort en de warmte van uw vloer benadrukken. Wij adviseren u graag over vloerverwarming.

Lees meer over vloerverwarming

Mijn oude tropisch hardhouten vloer in de herkansing: geschuurd en geolied is hij weer als nieuw (en beeldschoon). Zeer vakkundig, betrouwbaar, prettig, professioneel. Ik ben blij.

Jeanie Schulte Nordholt
Amsterdam

Direct
offerte
aanvragen

Ondervloer

In principe kan iedere houten vloer op iedere basisvloer worden gelegd. Alleen in een aantal gevallen zal er een tussen- of ondervloer moeten worden gelegd om de eindvloer op vast te nagelen en/of te verlijmen. Maar er zijn nog meer redenen waarom een ondervloer noodzakelijk is.

  • Om te egaliseren
  • Voor geluidsdemping
  • Ter isolatie
  • Ter bescherming tegen optrekkend vocht
  • Vanwege vloerverwarming

Ondervloeren komen in verschillende soorten en maten. Zo kan een ondervloer bestaan uit spaanplaat, (vochtscherm)folie of ondervloertegels. Maar ook kan er gekozen worden om de houten vloer op rachels of spaanplaatbroodjes te leggen. Wanneer geluidsreductie erg belangrijk is dan vervangen we de spaanplaatbroodjes door Redupanel of Jumpax CP. Deze ondervloeren hebben een sterk reducerende werking.

Lees meer over ondervloeren

Houten vloerdelen

Na bevestiging van de ondervloer kunnen de houten vloerdelen worden gelegd. Deze worden zwevend gelegd of genageld en verlijmd. Bij het leggen van de houten vloer beginnen we altijd in de linkerhoek van uw kamer. Dit heeft te maken met de mes- en groefverbinding van de planken. Met afstandblokjes of parketveren wordt er ruimte tussen de vloerdelen en de muur gehouden. Dit geeft de houten vloer de ruimte om te kunnen werken.

Maak direct een afspraak en kom langs

Zwevend of verlijmen

Een essentieel onderdeel van de vloerbenodigheden zijn de nagels of de lijm om de houtenvloer op de ondervloer te bevestigen. De keuze voor zwevend leggen of nagelen en verlijmen lijmen is afhankelijk van het gewenste eindresultaat, eventuele vloerverwarming, de ondervloer en de optie of u bij een eventuele verhuizing de vloer mee wilt nemen. Bij het leggen van visgraat vloeren worden de vloerdelen wel altijd genageld en verlijmd.

In de lak, was of olie

Om de planken te beschermen en de kleuren en warmte van het hout goed tot zijn recht te laten komen worden de planken altijd behandeld. U kunt kiezen uit olie, (hard)-wasolie of lak. De keuze die u maakt hangt af van:

  • de soort hout
  • de gewenste uitstraling
  • de intensiteit van gebruik

Hout heeft een open structuur en de poriën van het hout dienen beschermd te worden tegen vuil en vocht. Olie trekt in het hout en vult de poriën, terwijl lak een beschermlaag op het hout creëert.

Randafwerking

Een houten vloer is pas echt af met een volledige randafwerking. Wij verzorgen ook de afwerking van de plinten. Een goede plint geeft een extra accent aan de ruimte. Wij hebben plinten in talloze vormen en maten. Van klassiek tot modern, en van retro tot renaissance. U kunt zelf uiteraard de hoogte en de dikte bepalen.