Vloerverwarming

Vloerverwarming

Een houten vloer is heel goed te combineren met vloerverwarming. Sterker nog; vloerverwarming vergroot het sfeervolle karakter en warme comfort van een houten vloer. Omdat hout langzaam afkoelt, krijgt u met vloerverwarming een constante aangename temperatuur in huis. Zowel de multiplank als de traditioneel gelegde parketvloer is heel geschikt voor verwarming. Bij De Berg Houten Vloeren helpen we u graag om uw houten vloer nog sfeervoller te maken.

Het krimpen en uiteenzetten van hout

  • Vloerverwarming veroorzaakt temperatuurverschillen. Die verschillen kunnen ‘werking’ veroorzaken. Werking is het krimpen of uiteenzetten van het hout. Wij proberen die werking zoveel mogelijk te beperken.
  • Bij de multiplank zorgt een kruislings verlijmde multiplex onderlaag voor een zo groot mogelijke beperking.
  • Onder een traditioneel gelegd tapis leggen we een eiken mozaïek ondervloer.
    Bij traditioneel parket, bijvoorbeeld visgraat, gebruiken we ook een eiken mozaïek ondervloer.

Let op: hout is een natuurproduct. Het kan altijd krimpen en uitzetten bij schommelende temperaturen of wisselende vochtgehaltes.

Bij traditioneel parket (bijvoorbeeld visgraat) gebruiken wij een eiken mozaïek ondervloer voor een perfecte geleiding van de warmte en om het ‘werken’ van de vloer zo veel mogelijk tot een minimum te beperken. Let op, hout is een natuurproduct en krimpen en uitzetten kan altijd optreden bij schommelende temperaturen en/of wisselende vochtgehaltes.

In het algemeen zijn de wat hardere houtsoorten zoals eiken, merbau, noten en afzelia het beste geschikt voor vloerverwarming. En hoe dunner uw vloer, hoe meer warmte hij zal doorlaten. In technische termen wordt gesproken over de warmteweerstand, de zogenaamde R-waarde (deze mag maximaal 0,14 m2 K/W bedragen). Wij adviseren u graag over welke vloer, gecombineerd met vloerverwarming, het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Hardere houtsoorten zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Denk dan aan:

  • Eiken
  • Merbau
  • Noten
  • Afzelia

Hoe dunner uw vloer is, hoe meer warmte hij doorlaat. In technische termen hebben we het dan over de warmteweerstand, de R-waarde. Wij adviseren u graag over welke vloer, in combinatie met vloerverwarming, het best in uw woning past.

Mijn oude tropisch hardhouten vloer in de herkansing: geschuurd en geolied is hij weer als nieuw (en beeldschoon). Zeer vakkundig, betrouwbaar, prettig, professioneel. Ik ben blij.

Jeanie Schulte Nordholt
Amsterdam

Direct
offerte
aanvragen

De risico’s van werking voorkomen

  • Beperk het temperatuurverschil
    Om werking te voorkomen, is het belangrijk de temperatuurverschillen in de ruimtes beperkt te houden. Pas bijvoorbeeld geen nachtverlaging toe. De oppervlaktetemperatuur, waar de houten vloer op wordt gemonteerd, mag maximaal 28 graden worden. De installateur van de verwarming dient een berekening te overleggen waaruit blijkt dat er voldoende capaciteit is en de oppervlaktetemperatuur niet te heet kan worden. Verder mag de aanvoertemperatuur van het water in de verwarmingsbuizen niet boven de 40 graden komen en bij vloerkoeling niet beneden de 18 graden.
    Het is erg gebruikelijk dat er verklikkers onder de houten vloer worden gemonteerd. Is het water toch te heet? Dan verkleurt de sticker en vervalt de garantie.
    Voordat de houten vloer wordt gelegd, dient het opstookprotocol gevolgd te worden. Uiteraard kunnen wij u hierbij adviseren.
  • Geen vloerkleden
    Leg vooral geen vloerkleden op een houten vloer met vloerverwarming. Onder het kleed hoopt de warmte op en daarmee wordt de kans op krimp of uitzetten van uw vloer groter. Ook kasten die tot de vloer ‘gesloten’ zijn, kunnen dit effect hebben.
  • Vochtpercentage
    Het vochtpercentage in de ruimte waar uw houten vloer ligt, is belangrijk. Idealiter is er een luchtvochtigheid van 50-60%. Als dit verandert, heeft het invloed op het houtvochtpercentage en zal het hout uitzettend of krimpen.
    Wij raden aan om een luchtbevochtiger in huis te zetten. Zeker in de winter, wanneer het vochtpercentage snel daalt, is dat van belang. Maakt u zich niet te veel zorgen over krimpnaadjes. Deze verdwijnen vanzelf zodra de verwarming weer uit gaat.
  • Breedte van de planken
    Kies niet voor al te brede planken. Wij adviseren planken van maximaal 20cm breed.

Verschillende soorten vloerverwarming

Er bestaan twee systemen voor vloerverwarming, een ‘nat’ systeem en een droogbouwsysteem.

  • Een ‘nat’ systeem
    Bij een nat systeem liggen de verwarmingsbuizen in de afwerkvloer, dit is meestal een zandcementvloer. Belangrijk is dat de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingleiding minimaal 3 cm moet zijn in verband met de sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk met oog op de regelbaarheid van de verwarming.
  • Een droogbouwsysteem
    Een ideaal systeem voor renovatiebouw. Bij dit systeem liggen kunststof verwarmingsbuizen ingefreesd in de isolatieplaten. Een aanzienlijk lichter systeem, maar wel duurder dan een ‘nat’ systeem,
    Wij adviseren u graag over de juiste vloer in combinatie met de door u gewenste vloerverwarming.
    Tenslotte een korte toelichting op de verschillende soorten vloerverwarming: er zijn 2 systemen, namelijk een ‘nat’ systeem vloerverwarming en vloerverwarming in een droogbouwsysteem. Op beide systemen is een houten vloer heel goed te realiseren.
  • ‘Nat’ systeem
    Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de afwerkvloer, meestal een zandcementvloer. Een belangrijk aspect is dat de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingleiding minimaal 3 cm moet zijn in verband met de sterkte en de warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit oogpunt van regelbaarheid van de verwarming. Laat u goed adviseren over het stookprotocol en hoe lang de dekvloer moet drogen voordat u aan de slag kunt met uw houten vloer.De multiplank houten vloer is met beide systemen een hele goede optie bij vloerverwarming. Omdat de multiplank relatief dun uitgevoerd kan worden (12 of 16 mm bijvoorbeeld) is de warmteweerstand laag. En door de kruislings verlijmde onderlaag is de plank heel stabiel. Een ideale combinatie dus!
  • Droogbouwsysteem
    Dit systeem is ideaal voor renovatiebouw (bijvoorbeeld in oude Amsterdamse grachtenpanden). Bij dit systeem liggen kunststof verwarmingsbuizen ingefreesd in de isolatieplaten (opbouwhoogte van de platen vanaf 15 mm). Dit systeem is aanzienlijk lichter, maar wel wat duurder dan een ‘nat’ systeem. Wij adviseren u graag over de juiste vloer in combinatie met de door u gewenste vloerverwarming.